Днес е 27.06.2022

Изложба събира любовта на група артисти към Индия

24.06.2020

„Индия ала прима II“ е мотото на експозицията, която се открива на 26 юни в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна. Участниците са художници, поети, есеисти от България, Индия, Испания и САЩ.

Във времето на вируса, който спря пътешествията, особено до екзотични дестинации, новата изложба в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна идва с емоцията на преживяното потапяне в една различна култура.

Група приятели артисти, обединени от любовта си към културните традиции на Индия, показват от 26 юни творческата продукция от своето двуседмично пътуване из Хималаите и участието си на най-голямото  световно събитие за акварел IWS Olympiart, India в Делхи.

Варненската експозиция под мотото „Индия ала прима II“ е най-мащабното представяне на техните работи, като включва акварел, скулптура, фотография, литература, дигитални снимки и демонстрации за създаването на някои от работите в изложбата.

Участници са Деница Димитрова (България)  – акварел и скулптура, Дима Герова (България/Испания) – есе, Каран Чаухан (Индия) – поезия, Краси Тодоров (България) – акварел и скулптура, Пламена Рачева (България)  – акварел и дигитален печат, Селма Тодорова (България) – акварел, Стела Кенфилд (България/САЩ) – акварел.

Изложбата се подкрепя от фондация „IWS България”, Индологическа фондация „Изток Запад”   и „The Perch”.

Изложбата представя Селма Тодорова, председател на „IWS България”:

„През ноември и декември 2015 г., по идея на г-жа Йорданка Боянова, председател на Индологическа фондация „Изток Запад” и с домакинството на „Център Сушма” , сега комплекс „The Perch”, малка група от 4 художници творихме под покрива на света – Хималаите. Резултатът от този българо – индийски проект, който нарекохме „Индия ала прима”, беше показан в НДК София; ГХГ „Борис Георгиев”, Варна; Галерия „Сердика”, София и Арт Център, Пловдив. 

Името на проекта беше инспирирано както от начина по който рисувахме и четиримата (така се нарича още техниката на акварела мокро в мокро), така и от факта, че посещавахме Индия за първи път.

Копнежът към необятните Хималаи, свободата на духа, която изпитах там, жаждата за творчество в тази необикновена страна и желанието да споделя тези мои усещания, ме накараха да посетя отново това вълшебно място с мои приятели и съпруга ми.  Заминахме през ноември 2019, творихме и пътувахме, а гледката със заснежените осемхилядници ни следваше. Имахме уникални модели навсякъде, всички с готовност ни позираха. Направихме няколко демонстрации с акварел в училища на различни места. Любовта струеше отвсякъде.

След 2 седмици в Хималаите, имахме честта да присъстваме на най-голямото  световно събитие за акварел IWS Olympiart, India  в Делхи, в което повечето от нас бяха участници.

Благодарение на любезните домакини ГХГ „Борис Георгиев”- Варна, където ще е премиерата на второто издание „Индия Ала Прима II”, ще представим една наистина голяма изложба, която освен акварел ще включва скулптура, фотография, литература, дигитални снимки от всички участници на екран, както и демонстрации за създаването на някои от работите в изложбата.“

Други