Днес е 27.06.2022

Варненската опера се включва във Френския празник на музиката на 21 юни

18.06.2020

Видео поздрав с откъси от опери на френски композитори и кратък безплатен концерт на Лятна сцена „Зад Театъра“ ще зарадват меломаните във Варна

ТМПЦ – Варна и тази година подкрепя едно от най-мащабните международни събития, свързани с френската култура – Празника на музиката, който се провежда всяка година на 21 юни. Идеята възниква през 1982, като в центъра на събитията е призивът «Faites de la musique, Fête de la musique» (Правете музика, Празник на музиката). Празникът въвлича безплатни изпълнения на професионални музиканти и любители в различни стилове и жанрове на музиката – от класиката до рока, джаза, шансона и фолклора. През 1985 г. Празникът на музиката преминава границите на Франция по повод на Европейската година на музиката, за да достигне сега до повече от 100 държави на 5 континента, като се организира по инициатива на френската културна мрежа по света.

Във Варна по традиция Празникът се провежда по инициатива на Франкофонски център Варна със съдействието на Община Варна.

Държавна опера – Варна се включва в Празника на музиката онлайн и на живо. Видео поздрав от ТМПЦ – Варна за Френския празник на музиката събира красиви моменти от спектакли – операта „Кармен“ от Жорж Бизе, „Проклятието на Фауст“ – драматична легенда от Хектор Берлиоз и „Граф Ори“ – опера от Джоакино Росини.

Точно в 12:00 на 21 юни, неделя, на подиума на Лятна сцена “Зад Театъра“ кратък безплатен концерт ще зарадва меломаните с арии от популярни произведения, свързани с френската музикална култура. Ще ги изпълнят солистите на Държавна опера – Варна: Гео Чобанов, Жана Костова, Евгений Станимиров, Димитринка Райчева. Ще има и онлайн стрийминг на събитието, на Фейсбук страницата на Варненската опера – https://www.facebook.com/OperaVarna

Нина Локмаджиева

Повече информация за предстоящите събития на Държавна опера – Варна открийте в сайта и Фейсбук страницата:

www.facebook.com/OperaVarna

www.operavarna.com

http://tmpcvarna.com

Други