Днес е 12.06.2024

Младият български пианист Емануил Иванов, с първа награда от конкурса „Бузони“, дебютира на откриването на Музикалното „Варненско лято“

15.06.2020

Международният музикален фестивал „Варненско лято“ тази година се провежда под мотото Varna Summer Light заради последствията от корона вируса. С мисъл за публиката организаторите успяват да опазят и през това лято най-дългогодишния български фестивал. Началото на фестивалната програма ще бъде силно и за пръв път ще се случи под открито небе – в Летния театър. На 19 юли на сцената сред зеленината на Морската градина за Официалното откриване ще излязат Симфоничният оркестър на Държавна опера – Варна и маестро Найден Тодоров, Музикант на годината 2018. След музикалната емблема на фестивала Рапсодия „Вардар“ от Панчо Владигеров, варненската публика ще посрещне един от най-талантливите млади български пианисти – Емануил Иванов, носител на първа награда от изключително престижния клавирен конкурс Бузони 2019, който ще солира в Концерт №1 на Рахманинов за пиано и оркестър. Емануил Иванов е и носител на приза Млад музикант на годината за 2019, избран с вота на публиката в традиционната анкета на предаването Алегро виваче на БНР.

Ще чуем звездната надежда на пианото в Първия клавирен концерт, който Рахманинов пише едва 17-годишен – изумително постижение за руския музикален гений, шедьовър, създаден още преди авторът му да стане световна знаменитост. Сравнително по-рядко това произведение се изпълнява на сцена, за разлика от добре познатите Концерт №2 и №3 на Рахманинов – обичайните хитове в клавирния репертоар. Концерт №1 е предизвикателство за пианистите – много труден технически, изискващ специални усилия за овладяването на нотния материал. Но младият Емануил Иванов явно търси такива предизвикателства, в които талантът му да блесне, и за радост на публиката това се случва още в неговия дебют на фестивала „Варненско лято”.

В програмата е включена и Симфония № 4 „Италианска” в ла мажор, опус 90 – една от най-популярните, обичани и изпълнявани творби на Феликс Менделсон-Бартолди. През октомври 1830 г. на 21-годишна възраст Менделсон предприема продължително турне из Италия, което слага витален отпечатък върху композиторската му дейност и го насърчава да търси нови изразни средства в симфоничния жанр. Плод на тези търсения е неговата Италианска симфония, която ще чуем в изпълнението на Симфоничния оркестър на Държавна опера – Варна под палката на маестро Найден Тодоров.

Нина Локмаджиева

19 юли, 20:00, Летен театър – Варна

Симфоничен оркестър на Държавна опера Варна

Диригент Найден Тодоров

Солист Емануил Иванов – пиано, носител на I награда на Международния клавирен конкурс Феручо Бузони 2019

Програма:

П. Владигеров – Рапсодия „Вардар“

С. Рахманинов – Концерт №1 за пиано и оркестър

Ф. Менделсон – Симфония №4 „Италианска

Пълната програма на ММФ „Варненско лято“ 2020 може да проследите на сайта на фестивала: http://www.varnasummerfest.org

Цените на билетите за концертите са от 5 и от 20 лв. със специална цена за учащи се и пенсионери – 2 лв.

Билети за събитията от програмата на ММФ „Варненско лято“ 2020: за концертите – на касите на ФКЦ и онлайн, а за „Опера в Летния театър“ – на касите на Летен театър, Опера Варна и онлайн. Продажба на билети в деня на събитията – на място преди събитието.  

ММФ „Варненско лято“ 2020 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата и НУИ „Добри Христов“, ТМПЦ – Варна и със съдействието на Градската художествена галерия, Регионален исторически музей, Дворец на културата и спорта – Летен театър  и ФКЦ.

Други