Днес е 04.10.2023

Пристрастно

31.05.2020

Здравейте, читатели! Аз съм Нина Локмаджиева и се радвам да ви посрещна с добре дошли на нашия сайт ArtVarnaNet! Той стана възможен с доброволческите усилия на един кръг от съмишленици, който започна да се самоопределя в началото на този век. Ние сме приятели и колеги и нашето живеене се случва в културната среда на Варна, всъщност много от нас задават стила на тази среда.

Малко лична история: Нашето онлайн издание носи наследени хартиени и онлайн гени от 90-те години насам. Хартиеният спомен е свободно списваното седмичното издание Черноморски преглед на всекидневника Народно дело (да, имаше такъв вестник, и в него се пишеше много за култура), гвоздеят в което беше създадената от Димитър Андреев провокативна страница Гараж. Тя пък беше взела хъс от гаражистите-художници около Вулкан. А Вулкан, както се знае, е варненската епоха в българското визуално изкуство. После имаше Радио Канал Ком – първият частен ефир във Варна с първите хъшлашки интервюта с волно мислещи артисти. Интервюто, което промени всичко за мен, беше с Димитър Трайчев, после познанството с всички Сталкери, после влизането в отбора им, докато след няколко печатни проби се появи онлайн предшественика на ArtVarnaNet – бюлетинът А3. Моторът беше Н. В. Трайчев, изпод чийто шинел излязоха през годините всички график дизайнери от висок клас във Варна. Там всеки от нас беше писач, фотограф, критик, коментатор или просто си караше Off Road. И това страшно ни забавляваше. С годините А3 се превърна в артефакт, но ние и досега си препрочитаме стари броеве и връщаме лентата.

И когато сега се обадих на Сталкера, за да го поканя да се присъедини към мисловния кръг на ArtVarnaNet, той ме прекъсна в негов стил с думите „Имам новина! Чакай да ти я кажа първо! Събирам всичко, написано в А3.“ Разбирате как ми се зави свят, нали? – „И аз имам новина, казвам. – Продължаваме!“

Във връзките в сайта ще откриете какво сме правили преди петнайсетина и повече години, тогава бяхме сякаш по-самовлюбени, по-отстранени, по-крайни. А сега моето желание като редактор е да бъдем повече полезни за вас, нашите читатели, търсачите на артистични новини, да ви даваме информация за събитията в културния афиш на Варна, да ви срещаме с артисти и и други мислещи хора, да ви помагаме да пресявате изобилието от заглавия. Но понеже сме си същите, бъдете сигурни, че ще продължим да бъдем пристрастни, да бъдем придирчиви, да си правим наши селекции и да подкрепяме каузи, които споделяме. Винаги ще заставаме с имената си до всеки текст, който ще виждате, а в редките случаи, когато се наложи да ползваме други източници, те ще са ясни.

Ако имате събитие, пишете ни, ако някой от нас го хареса, непременно ще го включим в Афиша на Варна, в новините или отзивите си.

Всъщност, мили читатели, създаваме ArtVarnaNet, за да разширим кръга на посветените в изкуствата и културата на Варна. Търсете ни и във Фейсбук, нека бъдем СЪМИШЛЕНИЦИ!

Нина Локмаджиева, редакторът

Други